Contacteer stad Antwerpen

Bijenhotels in Merksem

Bijen zijn geen bijzaak. Ze vormen één van de belangrijkste schakels in onze voedselketen omdat ze zorgen voor de bestuiving van bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen. Helaas heeft de bijenpopulatie het steeds moeilijker. Om de bijen in je omgeving te helpen kan je bijenvriendelijke bloemen planten en zaaien en een bijenhotel ophangen in je tuin.

Je kan een uniek en duurzaam bijenhotel bestellen zo lang de voorraad strekt. Afhalen gebeurt in het voorjaar van 2024.

Bloeiende fruitboom met bijenhotel

Hoe kan je het bijenvolkje helpen?

Door te ontharden en inheemse seizoensbloemen en –struiken te planten verhogen we het welbevinden van de bijenpopulatie die in een stedelijke omgeving lastig een geschikte nestplaats kan vinden. Je kan solitaire bijtjes helpen door een bijenhotel op te hangen op een droge en zonnige plaats in de nabijheid van bloeiende planten in je (voor)tuin. Een bijenhotel moet je zelf niet proper maken of onderhouden. De bijen gebruiken het jaar na jaar opnieuw. Zo’n 60 soorten bijen kunnen er nestelen. Solitaire bijen zijn zachtaardige dieren die niet steken.

Wat kan het district voor je betekenen?

Je kan een ecologisch bijenhotel bestellen voor de prijs van 10 euro. Ze werden geproduceerd in samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de bijenhotels zijn duurzaam en oersterk. Omdat ze vervaardigd werden uit reststromen hardhout hebben ze niet allemaal dezelfde afmetingen (8 à 12 cm breed, 21 à 33 cm lang en 8 à 12 cm diep). 

Welke voorwaarden gelden er?

  • De bijenhotels worden gehangen in Merksem, aan de voor- of achterkant van je woning, bij voorkeur in de zon en in nabijheid van bloeiende planten.
  • Per gezin kan er één bijenhotel worden aangekocht.
  • Bestellen kan heel het jaar door via het e-loket..
  • Je haalt je bijenhotel af aan het districtshuis op de volgende Groenmakersdag in het voorjaar van 2024. Praktische info volgt later.
     

Reglement

Uitgebreide info vind je in het ONDERSTEUNINGSREGLEMENT BIJENHOTELS MERKSEM 2023
 

Meer info

Contacteer onze medewerkers met al je vragen en ideeën.

Lieve Smolders Buurtmakers

03 338 72 00 
telefonisch bereikbaar en afspraak mogelijk op maandag, dinsdag en donderdag

Of stuur een mailtje naar

groenmakers.merksem@antwerpen.be

Lees meer

Dit artikel is gedeeld door