Tot en met 8 november bestrijden onze brandweerploegen nog nesten van Aziatische hoornaars. Daarna sluiten we het bestrijdingsseizoen 2026 af. Wil je graag weten waarom?

In het najaar verlaten de nieuwe koninginnen hun nest om een beschutte overwinteringsplaats te zoeken. De werksters, mannetjes en de oude koningin overleven de winter niet. Het nest sterft uiteindelijk uit en wordt het volgende jaar niet opnieuw gebruikt, dus het verdelgen of weghalen van dit nest heeft geen zin meer.
Door de recente storm en de vallende bladeren worden nesten die eerder verborgen zaten in de bomen plots zichtbaar. Geen paniek, dat betekent niet dat er opeens meer nesten zijn ontstaan.
Ook na 8 november kunnen sommige nesten nog actief zijn, zeker bij zacht weer. Blijf daarom minstens 5 meter uit de buurt en verstoor een nest nooit zelf.