Contacteer stad Antwerpen

Een sorteerstraat gebruiken

De sorteerstraten zijn gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn dagelijks open van 7 tot 22 uur. Je hebt geen vuilniszakken van de stad nodig.


Wat is het?

  • De sorteerstraat bestaat uit ondergrondse containers voor huishoudelijk afval. Boven de grond staan er zuilen met een deksel.
  • Om het deksel te openen heb je een A-kaart of sorteerpas nodig.
  • Gebruik de sorteerstraat enkel tussen 7 en 22 uur. Zo respecteer je de nachtrust van je buren.

Wie kan de sorteerstraat gebruiken?

  • Elke inwoner, student, bedrijf, handelaar of vereniging van/in de stad Antwerpen mag gebruik maken van de sorteerstraat. 
  • Er zijn gebieden of straten waar het gebruik van de sorteerstraat verplicht is en waar de huisvuilwagen van de stad niet meer langs komt om afval op te halen.

Twee types sorteerzuilen

Er zijn 2 types zuilen: met 1 kaartlezer (rechts) of 2 kaartlezers (links en rechts). De meest recente zuilen hebben 2 lezers.

1 kaartlezer

Scan je kaart 1 maal (rechts) voor een kleine storting of 2 maal voor een grote storting. Een ‘piep’ signaal geeft aan dat je kaart succesvol gescand is. Verwijder je kaart na elke piep. Op het leesscherm van de kaartlezer verschijnt een boodschap.
Als je jouw kaart na de piep laat liggen, dan verschijnt je saldo op het scherm. De zuil zal niet openen en er gaat geen saldo van je kaart. 

2 kaartlezers​

Je scant links voor een kleine storting, en rechts voor een grote storting.  Een piep-geluid geeft aan dat je kaart succesvol gescand is. Verwijder je kaart na de piep. Op het leesscherm van de kaartlezer verschijnt een boodschap.

Zuil voor Papier en karton

De zuil voor papier en karton is uitgerust met een soort brievenbus, waardoor er kleine hoeveelheden papier en karton gestort kunnen worden. Dit vermijdt verstoppingen en misbruik. Op die manier passen er bijvoorbeeld geen zakken met restafval in.

Met grote hoeveelheden papier en karton kan je altijd gratis terecht in het recyclagepark.

Zuil voor PMD

In de PMD-zuil is een begrenzer bevestigd om misbruik en slecht sorteren te vermijden. Door de begrenzer kunnen er bijvoorbeeld geen zakken met restafval in gedeponeerd worden. Op die manier zorgen we ervoor dat het PMD correct gesorteerd en gerecycleerd kan worden. Het rooster geeft ook de maximale vulhoogte aan en zorgt ervoor dat de klep van de inwerpzuil niet geblokkeerd wordt.

Technische problemen

Op je pasje (niet op de A-kaart) en op het sorteerzuiltje staat een ­telefoonnummer om technische problemen te melden.