Contacteer stad Antwerpen

Een sorteerstraatje gebruiken

De sorteerstraatjes zijn gemakkelijk te gebruiken en zijn dagelijks open van 7 tot 22 uur. Je hebt geen vuilniszakken van de stad nodig.


Wat is het?

Het sorteerstraatje bestaat uit ondergrondse containers voor je huishoudelijk afval. Boven de grond staan er inwerpzuiltjes met een deksel. Het deksel kan je openen met je gratis A-kaart of sorteerpas.

Gebruik de sorteerstraat enkel tussen 7 en 22 uur. Zo verstuur je niet de nachtrust van je buren.

Voor wie zijn de sorteerstraatjes?

  • Elke inwoner, student, bedrijf, handelaar of vereniging van/in de stad Antwerpen mag gebruik maken van de sorteerstraatjes. Om een sorteerstraatje te gebruiken heb je een A-kaart of sorteerpas nodig.
  • Er zijn gebieden of straten waar het gebruik van sorteerstraatjes verplicht is en waar de huisvuilwagen van de stad niet meer langs komt om afval huis-aan-huis op te halen.

Twee types sorteerzuiltjes

Er zijn 2 types sorteerzuiltjes: met 1 kaartlezer (rechts) of 2 kaartlezers (links en rechts). De meest recente zuiltjes hebben 2 lezers.

1 kaartlezer

Scan je kaart 1 maal (rechts) voor een kleine storting of 2 maal voor een grote storting. Een beep-geluid geeft aan dat je kaart succesvol gescand is. Verwijder je kaart na elke beep. Op het leesscherm van de kaartlezer verschijnt een boodschap. Als je jouw kaart laat liggen, verschijnt je saldo op het scherm.

2 kaartlezers​

Je scant links voor een kleine storting, en rechts voor een grote storting.  Een beep-geluid geeft aan dat je kaart succesvol gescand is. Verwijder je kaart na de beep. Op het leesscherm van de kaartlezer verschijnt een boodschap.

Zuil voor Papier en karton

De zuil voor papier en karton is uitgerust met een soort brievenbus, waardoor er kleine hoeveelheden papier en karton gestort kunnen worden. Dit vermijdt verstoppingen en misbruik. Op die manier kunnen er, bijvoorbeeld geen zakken met restafval in gedeponeerd worden.

Met grote hoeveelheden papier en karton kan je altijd gratis terecht in het recyclagepark.

Zuil voor PMD

In de PMD-zuil is een begrenzer bevestigd om misbruik en slecht sorteren te vermijden. Door de begrenzer kunnen er bijvoorbeeld geen zakken met restafval in gedeponeerd worden. Op die manier zorgen we ervoor dat het PMD correct gesorteerd en gerecycleerd kan worden. Het rooster geeft ook de maximale vulhoogte aan en zorgt ervoor dat de klep van de inwerpzuil niet geblokkeerd wordt.

Technische problemen

Op je pasje (niet op de A-kaart) en op het sorteerzuiltje staat een ­telefoonnummer om technische problemen te melden.