Contacteer stad Antwerpen

Maximaal investeren in doorstromingskansen

In 2025 verdwijnt het systeem van Leren en Werken door de modernisering van het secundair onderwijs. Kwetsbare leerlingen lopen daardoor het risico door de mazen van het onderwijssysteem te vallen. Stad Antwerpen streeft er samen met haar partners naar om deze jongeren maximaal doorstromingskansen te bieden naar de arbeidsmarkt.

In 2025 zal het systeem van Leren en Werken, meer specifiek het deeltijds beroepssecundair onderwijs, in Duaal Leren inkantelen. Dat zorgt voor heel wat uitdagingen. De grootstedelijke context van Antwerpen brengt nog extra uitdagingen met zich mee. Kwetsbare leerlingen lopen het risico door de mazen van het onderwijssysteem te vallen en in een NEET (not in education, employment or training) situatie terecht te komen. Samen met onze partners streven we ernaar om deze jongeren zo hoog mogelijk te kwalificeren (onderwijskwalificatie/ beroepskwalificatie) en hen zo goed mogelijk te oriënteren naar de arbeidsmarkt.

Om welke leerlingen gaat het?

Uit recent onderzoek blijkt dat het deeltijds beroepssecundair onderwijs sterk inzet op het aanbieden van een traject op maat en gericht is op een erg diverse groep van kwetsbare jongeren.

Het deeltijds beroepssecundair onderwijs in Antwerpen kent een oververtegenwoordiging van indicatorleerlingen. Ze scoren hoog op 4 kenmerken:

  • Nederlands is niet hun thuistaal,
  • het opleidingsniveau van de moeder is laag,
  • het gezin ontvangt een schooltoelage en
  • er is veel schoolse vertraging in de buurt. 

Daarnaast hebben een groot aantal leerlingen een turbulente schoolloopbaan.

Acties

Het is belangrijk om in te zetten op preventie. We gaan samen met verschillende (onderwijs) partners (scholen, clb's, ...) op zoek naar systeemfouten. Daarnaast gaat we samen met hen ondersteunende trajecten ontwikkelen. Hiermee willen stad en partners voorkomen dat deze jongeren onder de radar verdwijnen. Door sterk te gaan samenwerken met deze partners willen we vermijden dat deze jongeren het secundair onderwijs verlaten door hen daar de nodige omkadering te bieden. Doen ze dat toch dan is het de bedoeling om hen te motiveren om een opleiding/vorming te gaan volgen (zoals het volwassenenonderwijs of VDAB- opleidingen) of hen warm over te dragen aan de arbeidsmarkt (via de partners die actief zijn op de arbeidsmarkt). 

Concreet

Momenteel zijn er 2 werkgroepen aan de slag: 

  • Werkgroep voltijds engagement

Sommige leerlingen zijn nog niet klaar om op de werkvloer te leren of vinden niet onmiddellijk een werkplek. Scholen zijn verplicht om de uren die deze jongeren niet op de werkvloer doorbrengen in te vullen maar zijn vaak zoekend. Ze willen een meerwaarde creëren voor die jongeren zodat ze sterker worden, meer zelfvertrouwen hebben en beter voorbereid zijn om op de werkvloer te leren.  De werkgroep bekijkt hoe de Centra Leren en Werken en Syntra in hun transitie naar duaal leren, kwalitatieve invullingen kunnen geven aan dat voltijds engagement. Team school biedt hen daarvoor de nodige omkadering en ondersteuning.

  • Werkgroep integrale begeleiding

Deze werkgroep wil voltijdse scholen bewustmaken van de gevolgen van het verdwijnen van het systeem van leren en werken voor een kwetsbare groep van leerlingen.  Ze focust op warme overdracht. Jongeren die niet in de centra voor leren en werken terecht kunnen, voor wie duaal leren te hoog gegrepen is, krijgen oa begeleiding op maat via de leerloopbaanadviseurs.