Wil je thuis weg en zie je trouwen of een relatie als enige uitweg? Voel je je niet goed bij je financiële situatie in je relatie? Voel je je gedwongen om te trouwen? Ontdek je rechten en plichten, tips en steun die je kan krijgen als tienermeisje.
Een huwelijk is een verbinding tussen 2 mensen die elkaar graag zien en samen oud willen worden. In veel culturen is het een belangrijke stap in het leven.
Om te trouwen moet je volgens de Belgische wet voldoen aan enkele voorwaarden:
Trouwen is een grote beslissing. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt vóór je trouwt. Wat je zeker moet weten:
Jullie trouwen automatisch met ‘gemeenschap van goederen’ (tenzij jullie anders beslissen). Dit betekent dat je recht hebt op het inkomen en de bezittingen van je partner:
Jullie kunnen ook beslissen om te trouwen ‘met scheiding van goederen’. Dit betekent dat het geld of de schulden die jullie opbouwen, tijdens het huwelijk gescheiden blijven:
"Waarom zou ik gaan studeren of werken? Binnenkort ga ik samenwonen met mijn vriend en zorgt hij voor ons inkomen."
Financiële afhankelijkheid betekent dat je partner zorgt voor het inkomen van jullie gezin. Jij hebt dan geen of een laag inkomen en je partner betaalt voor de dingen die jij en je gezin nodig hebben. Dit kan zijn omdat je mama wil worden en veel thuis wil zijn voor je kinderen en het huishouden. Of omdat je bijvoorbeeld graag wil verder studeren.
Wil je enkel gaan samenwonen met je partner om te ontsnappen aan je thuissituatie of omdat je geen zin hebt om te gaan werken? Dat zijn vaak géén goede redenen.
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over deze keuze, want financiële afhankelijkheid heeft ook risico’s:
Daarom is het belangrijk dat je jouw partner heel goed kent en kan vertrouwen vóór je beslist om financieel afhankelijk te worden.
Als je financieel afhankelijk bent van je partner, heb je geen of weinig rechten die je beschermen:
Je hebt wel het recht om je eigen keuzes te maken:
"Ik ben 16 jaar en mijn ouders willen dat ik dit jaar nog trouw."
In sommige families of gemeenschappen is het gebruikelijk om te trouwen voor je 18 jaar bent. Vaak is dit een diepgewortelde traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Soms is dit een manier om er zeker van te zijn dat de huwelijkspartners (en dan vooral de meisjes) geen seks hebben voor het huwelijk. Toch is het belangrijk om te weten dat een huwelijk als minderjarige negatieve gevolgen kan hebben voor jouw geluk, welzijn en toekomst.
Vind je het moeilijk om tegen de verwachtingen van je familie of gemeenschap in te gaan? Enkele tips:
"Mijn mama vond de perfecte man voor mij. Maar wil ik wel écht met hem trouwen?"
Bij een gearrangeerd huwelijk gaat een ouder, matchmaker of iemand anders op zoek naar je toekomstige echtgenoot en regelt het huwelijk. In sommige families is dit de gewoonte. Romantiek is daarbij niet het allerbelangrijkste.
Voordelen:
Nadelen:
Het is belangrijk dat zowel de man als de vrouw op elk moment zelf kunnen beslissen om al dan niet met het huwelijk door te gaan. Zoniet, dan is het huwelijksdwang of uithuwelijking.
Stap ik vrijwillig in mijn huwelijk? 6 vragen voor jezelf
Antwoord je 1 of meerdere keren ‘ja’? Dan is je huwelijk niet vrijwillig. Lees meer op deze pagina bij gedwongen huwelijk.
"Mijn ouders zijn erachter gekomen dat ik een vriend heb. Nu willen ze dat ik met iemand anders trouw. Maar dat wil ik helemaal niet. Over 2 weken gaan we op vakantie. Ik ben bang dat ik daar gedwongen zal worden om te trouwen."
Bij een gedwongen huwelijk of uithuwelijking mag je niet kiezen of je trouwt en met wie je trouwt.
Iemand die uitgehuwelijkt wordt, wordt door de familie vaak niet geïnformeerd over deze plannen. Daarom is het belangrijk dat je de signalen van een huwelijksdwang herkent. Zo kan je jezelf beschermen.
Zo kan je plannen voor uithuwelijking herkennen
Ben je bang om uitgehuwelijkt te worden? Bescherm jezelf
Voel jij je soms onzeker over je toekomst? Wil je thuis echt weg en zie je trouwen of een relatie als enige uitweg? Voel je je niet goed bij je financiële situatie in je relatie? Zit jij zelf in deze situatie of ken jij iemand die in deze situatie zit? Je kan terecht bij GemmA, Steunpunt Gender en Migratie:
Huwelijksdwang is een zeer ernstige situatie. Vermoed je dat jij of iemand die je kent uitgehuwelijkt zal worden? Het is belangrijk dat je snel handelt. Contacteer 1712 door te bellen naar 1712 of te chatten op www.1712.be.