Contacteer stad Antwerpen

“Je kan tijdens je job levens redden. Je job is onmisbaar”

Redders Jean en Dimitri

Veiligheid, werkzekerheid en afwisseling. Daarom werken redders Dimitri en Jean bij de stad. Ze werken allebei al meer dan 10 jaar als redder en vertellen enthousiast over hun job en unieke werkplek.

Hoelang ben je al redder bij stad Antwerpen?

Dimitri: “Ik ben al 16 jaar redder en werk sinds 2013 in Olympisch zwemcentrum Wezenberg.”
Jean: “Ik ben 11 jaar redder en werk nu 1,5 jaar in zwembad Wezenberg.”

Waarom koos je voor de stad, en niet voor een privézwembad?

Dimitri: “Voor mij draait het om veiligheid. In een stedelijk zwembad is er een betere structuur. In Wezenberg zijn er minstens 3 redders nodig om het zwembad open te houden. We hebben ook meer werkzekerheid. En er is veel afwisseling, zoals de mogelijkheid om tijdens de zomer te werken in de openluchtzwembaden. Zo doorbreek je de routine.” 

Wat maakt de job zo leuk om te doen?

Dimitri: “De job is ontzettend gevarieerd. We hebben te maken met verschillende soorten watersport, van gewoon zwemmen tot onderwaterhockey, waterpolo en triatlon. Er zijn ook zwemwedstrijden waarvoor we mee de tijdsregistratie doen.” 

Jean: “Ik vind het heel fijn dat we veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen, bijvoorbeeld bij de zwemwedstrijden. En je kan ook voor en na je uren gaan zwemmen. Zo kan je je conditie blijven onderhouden. Ideale combinatie, toch?”

Met welke collega’s werk je veel samen?

Dimitri: “Ons team bestaat uit 14 redders, 3 kassamedewerkers, 10 onderhoudsmedewerkers, de verantwoordelijke voor de onderhoudsmedewerkers, onze manager en 2 assistenten. We kennen elkaar allemaal, maar natuurlijk werk je vaker samen met bepaalde collega’s door je werkuren. Het leuke is dat we met verschillende collega’s over andere dingen kunnen praten. Dat maakt het ook weer afwisselend.” 

Hoe functioneert zo’n team?

Jean: “We communiceren veel met elkaar. De WhatsAppgroep wordt vooral gebruikt voor praktische zaken. Soms organiseren we ook activiteiten om na het werk samen iets te doen. Zo versterken we de teamspirit.”

Hoe maak jij via jouw job van Antwerpen een nóg straffere stad?

Dimitri: “We dragen bij aan het indrukwekkende gevoel dat mensen hebben als ze hier voor het eerst binnenstappen. Tijdens een internationaal waterpolotoernooi waren andere buitenlandse ploegen, zoals Zweden en Finland, onder de indruk van ons zwembad. Het is fijn dat we in zo’n zwemcentrum kunnen bijdragen aan de veiligheid en properheid.”

Heb je al iets meegemaakt dat je nooit zal vergeten?

Jean: “Het gebeurde nog maar net! De ontmoeting met olympiër Pieter Timmers vond ik heel indrukwekkend.” 

Dimitri: “Er zijn veel onvergetelijke momenten, zoals de afbraak van de oude kuip en de adembenemende transformatie toen het zwembad weer openging.” 

Waarom raad je de job aan?

Dimitri: “Er is zoveel afwisseling. En de job is nu nog aantrekkelijker gemaakt door de mogelijkheid om door te groeien naar coördinerend redder op C-niveau.” 

Jean: “Inderdaad, collega’s zullen daardoor langer blijven en hun werk gedreven blijven doen. Het strafste voor mij is dat je tijdens je job levens kan redden. Dat je job onmisbaar is.”