Parkeerzones en tarieven

Antwerpen kent verschillende tariefzones in de binnenstad en districten.

Op het stadsplan ziet u meteen welk tarief waar geldt en op welke momenten u betaalt of een parkeerschijf moet leggen. Op straat vindt u de tariefinformatie ook op de signalisatie (oa. automaten, parkeerinformatieborden, verkeersborden).

Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen
  • Er is vrij parkeren op wettelijke feestdagen, 11 juli (Vlaamse feestdag) en zondagen. In zones waar in het weekend en ’s avonds veel activiteiten plaatsvinden (rond het Sportpaleis, Antwerp Expo…) gelden deze regels voor vrij parkeren niet altijd en checkt u best de plaatselijke signalisatie. 

  • Uw parkeertijd geldt voor één nummerplaat, binnen dezelfde zonecode. Een zonecode is het ‘ANxxx’-nummer dat u op de automaten en parkeerinformatieborden terugvindt. U kan uw wagen dus tijdens een gratis of betaalde parkeersessie binnen dezelfde zone verplaatsen. U kan de zonecodes opzoeken via een onlinetool.

  • In bepaalde zones hebt u dagelijks één keer recht op gratis parkeertijd. U kan nooit twee keer gratis parkeertijd krijgen op één dag binnen dezelfde zone. Als u uw auto verplaatst naar een andere zone waar ook gratis parkeren geldt, kan u daar wel opnieuw gebruik van maken. Ook voor gratis parkeertijd moet u een parkeersessie starten aan de automaat, via sms of app.

  • Komt u voor meerdere uren naar het stadscentrum? Dan is het vaak handiger en goedkoper om uw auto op een P+R aan de stadsrand te parkeren of in een van de publieke parkings.

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door