Contacteer stad Antwerpen

Victoriano Moreno

Open staan voor iedereen

Iedereen kan aansluiting vinden bij een vereniging. Een open houding naar elke geïnteresseerde is daarbij essentieel. Maar hoe doe je dat nu?

Inclusieve communicatie zorgt voor een inclusieve werking

Door de manier waarop je dingen formuleert, zet je de deur van je vereniging open of toe voor bepaalde personen. Daarom is het belangrijk om in de digitale nieuwsbrief, het papieren krantje of andere communicatie verwelkomende woorden te gebruiken. Wees specifiek en gebruik zo weinig mogelijk terminologie die mensen in hokjes steekt.

Enkele voorbeelden van inclusief taalgebruik:

  • Gebruik niet: allochtoon, maar wel: mensen met een migratieachtergrond.
  • Gebruik niet: blanke mensen, maar wel: witte mensen.
  • Gebruik niet: gehandicapten, maar wel: personen met een handicap of personen met een beperking. Bij voorkeur gebruik je de term beperking.

Wees ook inclusief in je beeldmateriaal. Wist je dat 60% van de Antwerpenaren een migratieachtergrond heeft? Laat dit zien in de beelden die je gebruikt. Heb je geen beeldmateriaal van je vereniging dat de huidige samenleving goed weerspiegelt? Op volgende websites kan je gratis beelden downloaden:

Ontdek meer cijfers over diversiteit in Antwerpen via Allemaal Antwerpenaar.  

Stel een vertrouwenspersoon aan

Krijgt iemand te maken met racisme en/of discriminatie? Dan is het goed om gehoord te worden. Stel daarom vertrouwenspersonen aan. Dat zijn mensen binnen je vereniging die perfect weten wat ze moeten doen in elke situatie. Ze kunnen daarvoor vormingen of opleidingen volgen (zie onderaan deze pagina). Zij luisteren naar het probleem en bepalen wat de volgende stappen zijn.

Duid minimaal twee vertrouwenspersonen aan.

Laat alle leden van de vereniging weten wie de vertrouwenspersonen zijn en hoe ze bij hen terecht kunnen. Zo geef je het signaal dat de vereniging racisme en discriminatie niet tolereert. Iedereen moet zich welkom en thuis voelen

Vorming en tips

Atlas leert je omgaan met diversiteit in je dagelijkse leven. Wil je een non-discriminatiebeleid voor je eigen vereniging ontwikkelen, contacteer dan Atlas: atlas.diversiteit@antwerpen.be.

Algemeen

Voor sportclubs

Wil je inzetten op laagdrempelig sporten?

Voor jeugdverenigingen

Hoe ga je als jeugdwerker om met racisme en discriminatie?