3.3 Onderzoek tot milieueffectrapportage

Gezien de inwerkingtreding van het uitvoeringsbesluit inzake de plan-MER’s (dd. 01/12/2007) werd het RUP gescreend op de MER-plicht. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de conclusies van de dienst MER met betrekking tot het verplicht voorgeschreven onderzoek tot milieueffectrapportage (‘screening’).

Op 27 januari 2012 heeft de dienst MER naar aanleiding van een schrijven van de stad Antwerpen op 17 januari 2012 geoordeeld dat het screeningsdossier de nodige informatie bevatte over het voorgenomen plan en dat de relevante milieudisciplines besproken zijn.

De dienst MER oordeelt dat de uitgebrachte adviezen i.k.v. het onderzoek tot milieueffectrapportage geen elementen bevatten waaruit kan besloten worden dat het gevoerde onderzoek onvolledig of onjuist is. De adviezen bevatten wel voorstellen hoe het plan te verbeteren is en/of aandachtspunten:

  • ANB vraagt dat voldoende aandacht wordt besteed aan de groene inkleding van het plangebied.

  • De gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar vraagt dat de planbegrenzing wordt verduidelijkt, en dan vooral of deze uitgebreid wordt in noordelijke richting teneinde de verkaveling deels op te heffen.

 

Rekening houdend met bovenvermelde concludeert de dienst MER dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

De screeningsnota en het besluit zijn bijgevoegd in bijlage bij dit RUP.