4.6 GNOP Antwerpen

8

Bij de belangrijkste natuurwaarden van de zuidelijke districten behoort het gebied forten 7 en 8 en de wijk Klaverblad.

Grote Struisbeek

In zijn bovenloop heeft de beek een waardevolle structuur met plaatselijk sterke meandering, hoge steile uitgeholde oevers, diepe buitenbochten en aangeslibde binnenbochten. Via de Bovenvliet mondt deze beek uit in de Schelde.

 

Fort VII en Schoonselhof

Fort 7 is biologisch zeer waardevol.. Naast open water , dijktaluds, wegbermen en eiken-berkenbos bestaat dit fort uit mesofiele hooilanden, droge zure graslanden en begroeide muren. Het Schoonselhof vormt samen met de forten 7 en 8 min of meer een geheel. Kenmerkend voor het Schoonselhof (begraafplaats en park) zijn de geknotte linden-, paardekastanjes en de eiken-, beuken- en lindendreven. De perken zijn omringd door taxus en haagbeuk. Berk is een kenmerkende boom voor de zijdreven. De parkvijver wordt gevoed met grond- en regenwater en sluit aan op de Hollebeek. Achter het kasteel ligt het Sterbos (zomereik en beuk) en aansluitend op de kasteelvijver is er een oud beukenbos met ondergroei van eik terug te vinden.

 

Hollebeek

De Hollebeek ontstaat op de grens Hoboken (Antwerpen) en Hemiksem. Zij stroomt aanvankelijk naar het noordoosten, doorheen het Schoonselhof. In het centrum van Hoboken is zij opgenomen in het rioleringsnet. Deze riool mondt uit in het wachtbekken ‘Hollebeek’, van waaruit het water naar de Schelde wordt afgevoerd. De biologische waterkwaliteit van de Hollebeek is middelmatig en wordt gaandeweg nadelig beïnvloed door lozingen. Structureel is de beek matig ontwikkeld, de loop is ondiep, smal, diep ingesneden en kent een bochtig verloop.

 

Hof Ter Beke

Dit voormalig Hof van Plaisantie bestaat uit een kasteel, hoeve, boomgaard en een parkbos (eikenbeukenbos met kruidlaag).

 

Groenenhoekbos (Gevaertbos)

Het betreft een Eiken-berkenbos met ondergroei in beheer door een natuurvereniging.

 

Wijk Klaverblad

De omgeving van kasteel Klaverblad bestaat vooral uit extensief begraasde weilanden omzoomd met knotwilgen. De Klaverbladdreef wordt daarentegen geflankeerd door eiken. In het gebied ligt eveneens een bos van 45 ha en een oude Duitse nep-luchthaven compleet met uitkijkpost. Hier komen uilen voor.

 

Schansen

De schansen zijn op de biologische waarderingskaart aangeduid als biologisch waardevol. Hier wordt verder geen melding over gemaakt in het GNOP.

 

Besluitend kan gezegd worden dat de Schans, het Fort VIII en verschillende onderdelen van het achterliggende gebied van de Kasteeldomeinen Klaverblad en Cleydael biologisch zeer waardevolle gebieden zijn. Naast deze gebieden is de smalle spie tussen het spoor en de verkaveling Den Haaglaan aangeduid als biologisch waardevol. Deze spie is een drassige zone; het RUP grenst net aan deze zone.

 [image]

Figuur 23: Biologische waarderingskaart