8.3 Screening op mogelijke milieueffecten

De screeningsprocedure naar aanleiding van RUP Keerlus Moerelei is afgerond.

Er is een screeningsnota (zie bijlage bij dit RUP) opgemaakt, de adviesinstanties werden opgevraagd en aangeschreven. Het volledige dossier werd opgestuurd naar de dienst MER.

aanvraag adressen adviesinstanties

8 november 2011

raadpleging adviesinstanties

28 november 2011

rappelbrief raadpleging adviesinstanties

5 januari 2012

verzending screeningsdossier naar dienst MER

18 januari 2012

beslissing dienst MER

27 januari 2012

Op 27 januari 2012 besliste de dienst MER, Vlaams gewest, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is. De beslissing van de Dienst MER wordt toegevoegd aan de toelichtingsnota.

8.3.1 Conclusie Plan-MER-screening

 

Het plan valt onder de toepassing van het plan-mer-decreet, maar is niet van rechtswege plan-merplichtig.

 

De uitgebrachte adviezen bevatten geen elementen waaruit de dienst MER kan besluiten dat het uitgevoerde onderzoek naar de aanzienlijkheid van de milieueffecten onvolledig of onjuist is. De adviezen bevatten wel voorstellen hoe het plan te verbeteren is en/of aandachtspunten:

 

  • ANB vraagt dat voldoende aandacht wordt besteed aan de groene inkleding van het plangebied.

  • De gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar vraagt dat de planbegrenzing wordt verduidelijkt, en dan vooral of deze uitgebreid wordt in noordelijke richting teneinde de verkaveling deels op te heffen. Tevens vraagt zij zich af of er alternatieven bekeken zijn voor de inplanting van het fietspad binnen het huidige BPA.

 

Er kan aldus geconcludeerd worden dat het plan niet leidt tot (een project met) significant negatieve milieugevolgen. De opmaak van een plan-MER zou niet leiden tot bijkomende inzichten met minder negatieve milieueffecten als gevolg.

8.3.2 Besluit dienst-MER

 [image]

 [image]