Contacteer stad Antwerpen

Maak het gezellig warm... (maar vermijd schouwbrand)

Als de temperaturen buiten dalen, gaat de verwarming weer aan. Niets zo gezellig dan lekker warm binnen te kruipen. Maar wist je dat er heel wat woningbranden beginnen in de schoorsteen? We geven graag enkele tips om schouwbrand te vermijden:

schoorsteen

Schoorsteen vegen

Schoorsteenvegers lijken misschien iets uit een ver verleden, maar ook vandaag hebben deze vakmensen hun nut. Zij zorgen er met de juiste schoonmaaktechnieken voor dat je schoorsteen weer optimaal werkt als je de haard of kachel aansteekt.

Eén keer per jaar je schoorsteen laten vegen, is een minimum. Laat het bij voorkeur doen net voordat je de kachel weer wilt gebruiken.

Stoken met hout

Stoken met hout is ongezond en vermindert de luchtkwaliteit in de stad. Gebruik je het toch, kies dan voor droog en onbehandeld hout. Dat geeft een betere verbranding en is dus beter voor je schoorsteen. Sinds 2024 is het in Antwerpen verboden om kolen te verbranden. Stook je nog kolen? Vraag dan gratis advies rond jouw alternatieven bij het Loket Wonen en Energie via dit formulier.

Goede verbranding

Een goede verbranding hangt samen met de staat van je rookkanaal en met de kwaliteit van je kachel. Witte rook duidt op een goede verbranding. Zie je donkere rook uit de schoorsteen komen? Dan verloopt de verbranding in je kachel of haard niet zoals het moet en kijk je best alles na.

Geen afval

Kachels maak je met de juiste brandstof aan. Je mag ze niet gebruiken om je afval te verbranden. Het verbranden van afval in een kachel of haard is vervuilend voor de lucht, dus ook voor de lucht rondom jouw huis. Bovendien loop je het risico dat het afval slecht verbrandt, met ook rookontwikkeling in huis tot gevolg. Als het afval chemische producten bevat, loop je het risico een schoorsteenbrand te veroorzaken.

grill

Haard is geen grill

Ook grillen in de haard is geen goed idee. Grillen doe je best in een oven die daarop voorzien is, of boven de barbecue buiten. Maar zomaar binnen grillen in je haard? Niet doen!

Doven met zand of zout

Ontstaat er toch veel rook en lijkt het er op dat je met een schoorsteenbrand te maken hebt? Bel dan meteen 112.

Gebruik zand of zout om het vuur te doven. Géén water, want water veroorzaakt stoom in je haard en rookkanaal waar het tot een ontploffing en veel schade aan je schouw kan veroorzaken.

Rond de brandende kachel of haard verwijder je alle brandbare materialen (tapijt, meubels, …). Verlaat de ruimte onmiddellijk en wacht buiten op de brandweer. Als het vuur gedoofd is laat je best alles controleren door een vakman.

Meer info: Be Safe

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door