Contacteer stad Antwerpen

De EcoTuin

Naast en achter het EcoHuis vind je de Ecotuin. Hier kan je ideeën opdoen om zelf op een relatief kleine oppervlakte een echte stadstuin te bouwen.

Een nieuwe EcoTuin

Het voorbije jaar ondergingen het voorplein en de tuin van het EcoHuis grote veranderingen. Ook binnen in het EcoHuis vernieuwen we de dientsverlening, de tentoonstellingen en de rondleidingen.

Hieronder zie je enkele beelden van de werken en de nieuwe tuin.

Je kan de EcoTuin bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 16.30 uur. Wil je (groen)advies krijgen, dan maak je eerst een afspraak.

Je maakt de afspraak via info@antwerpenvoorklimaat.be of 03 217 08 11.

Een natuurlijke stadstuin

De Ecotuin is heel natuurvriendelijk ingericht met typische stadsplanten. Het is verbazingwekkend hoeveel ‘gewone’ en zeldzame planten en dieren zich in de stad thuis voelen. Bomen, struiken, bij- en vlindervriendelijke plantjes, een vierkante meter moestuin, een groene gevel, een bijenhotel voor wilde bijen en een vijver, je kan het allemaal komen bewonderen. Op het dak zelf vind je bijenkasten voor honingbijen.

De tuin van het EcoHuis is een afvalarme tuin. Door de bodem optimaal te bedekken, krijgen ongewenste kruiden geen kans. We beperken het beheer van de tuin tot het minimum. Wat komt aanwaaien, mag dikwijls blijven staan. Ongewenste soorten verwijderen we met de hand en zonder herbiciden. Door afwisselende bloeitijden, geuren en kleuren, is de tuin het hele jaar door een bezoekje waard.

Ga op zoek in onze tuin naar volgende soorten:

  • Bomen: hemelboom, honingboom, valse acacia
  • Klimplanten: kamperfoelie, klimhortensia, klimmende winde, klimop, roos – Guirlande d’Amour, roos – New Dawn, schijnaugurk, trompetklimmer, wilde wingerd
  • Borderplanten: bont kroonkruid, damastbloem, eendagslelie, geel vingerhoedskruid, geranium – ooievaarsbek, herfstanemoon, kaasjeskruid, kaukasische vergeet-mij-niet, kleine maagdenpalm, kogeldistel, maarts viooltje, puntwederik, ruit (akeleiruit), schoenlappersplant, valse salie, wolfsmelk, wrangwortel, zonnebloem
  • Struiken: diervilla, eikenbladhortensia, hertshooi, kardinaalsmuts, krentenstruik, lage boerenjasmijn, lage kamperfoeliestruik, sneeuwbalstruik, spierstruik, struikklimop, vlinderstruik
  • Vijverplanten: dotterbloem, kleine lisdodde, moerasvergeet-mij-nietje
  • Daktuin: vijftien verschillende groendaktypes

Hieronder zie je nog enkele foto's uit onze tuin. We kozen voor onthardingen waar mogelijk. Dankzij de kiezelpaadjes kan regen de grond insijpelen.

Bezoek het EcoHuis

EcoHuis
info@antwerpenvoorklimaat.be
Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

+32 3 217 08 11

Het EcoHuis is gesloten op feestdagen, brugdagen en tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Ook het woonkantoor en Fluvius volgen deze sluitingsperiodes.

Ontvang de nieuwsbrief van het EcoHuis
Blijf op de hoogte van het Antwerpse verhaal rond milieu en klimaat. Maandelijks ontvang je een nieuwsbrief met groene tips, advies om energie te besparen of duurzame activiteiten.