Contacteer stad Antwerpen

Wegenwerken: wat met je terras?

Bij werken in je straat kan je tijdelijk je terras niet meer buiten zetten. Wanneer moet je je terras weghalen? Kan je steun krijgen voor de hinder die dit veroorzaakt? Alle antwoorden op een rijtje.

Wanneer moet je je terras weghalen?

Enkele weken voor de werken starten, krijg je een aangetekende brief van de stad. Daarin staat vanaf welke datum je terrasvergunning wordt ingetrokken. 

Wanneer kan je je terras terugplaatsen?

Zodra de werken zijn afgerond. Hiervoor heb je een nieuwe terrasvergunning nodig.

Wat met je horecabelasting?

Als je terras niet geplaatst kan worden door werken van openbaar nut, kan je een (gedeeltelijke) vrijstelling aanvragen.

Wat als je terrastoelating niet ingetrokken wordt, maar je je terras niet (volledig) kan plaatsen?

Als je je terras minstens 30 dagen niet of niet volledig kan plaatsen, krijg je een vermindering van de terrasbelasting. Deze vermindering vraag je binnen de 15 dagen na de start van de werken schriftelijk aan. Ook hier moet je het aantal volledige maanden dat je je terras niet kan zetten, niet meer betalen. 

Wat als de werken langer duren dan gepland?

De terrastaks geldt pas vanaf het moment dat je je terras hebt teruggeplaatst. 

Hoe groot mag je terras zijn na de werken?

De stad probeert er bij werken voor te zorgen dat je een terras van dezelfde grootte als voordien kan plaatsen. Houd wel rekening met de veiligheids- en toegankelijkheidsvoorschriften uit het terrasreglement.

Kan je mee beslissen over de grootte van je terras na de werken?

In bepaalde straten met veel horecazaken maakt de stad een terrasplan op met de betrokken horeca-uitbaters. Als uitbater ontvang je steeds een uitnodiging om dit overleg bij te wonen.