stad Antwerpen
Je eerste multimedia-stappen zet je in het antwerpen.be-centrum Digipolis

Aanbod antwerpen.be-centrum

Het antwerpen.be-centrum organiseert cursussen voor Antwerpenaars die willen kennismaken met computer, internet, multimedia en tablets. Een team enthousiaste vrijwilligers (Digitale ConsulAnten) staat dag in dag uit klaar om mensen verder te helpen. 

Aanbod

U vindt voor de komende maanden alle cursussen van het antwerpen.be-centrum de wijkcentra in een duidelijk overzicht. 

Voor de meest recente informatie en om te reserveren belt u naar 03 338 99 41.

ABC Clubkes

Deel in de ABC Clubkes je tips met anderen en leer tegelijkertijd zelf bij.

Op  woensdagnamiddag (13u30 – 15u30) kan je langskomen met je tablet (alle merken en besturingssystemen) om in kleine groepjes en in een gezellige sfeer tips uit te wisselen met andere deelnemers. Een Clubke is geen les maar een manier om bij te leren van elkaar. Je kan één keertje komen of elke keer, de keuze is aan jou. Reservatie is wel noodzakelijk. 

Kijk zeker ook op de lijst met activiteiten voor het meest recente aanbod.

Proevertjes

De mogelijkheden van de moderne media veranderen en breiden razendsnel uit. Ook de vragen en noden van de gebruikers veranderen. Om hierop in te kunnen spelen, riepen we de ‘Proevertjes’ in het leven: zeer korte workshops, telkens over een ander thema. Eerst krijgt u een beknopte en praktische uitleg. Daarna kan u vrijblijvend oefenen op uw eigen toestel, met ondersteuning van de lesgever en begeleider. Zo kunnen we regelmatig nieuwe thema’s aanbieden en nog meer ingaan op de vragen van de verschillende deelnemers.
Voor het actuele aanbod en de data, klikt u op de bovenstaande link naar de cursussen.

Alvast een greep uit het aanbod:

Bijlagen versturen
Kan je wel al mailtjes versturen en ontvangen maar heb je nog wat moeite met het versturen van bijlagen? In dit Proevertje ga je met je eigen mail aan de slag met het versturen van allerlei soorten bijlagen op je eigen toestel. We ontdekken ook de mogelijkheden van een website die het mogelijk maakt om zeer grote bestanden te versturen.
 
iCloud
iCloud is het back-up-systeem voor toestellen van Apple (iPad, iPhone, MacBook, …). 
 
Siri             
De Siri app is een spraakassistent op de mobiele toestellen van Apple (iPad, iPhone). Aan de hand van wat je zegt kan het berichten versturen, informatie geven, afspraken plannen, mensen bellen, enzovoort. Siri praat zelfs terug!

Windows 10 Edge
Bij Windows 10 krijgt u een nieuw programma om op het internet te gaan, Edge genaamd. Edge vervangt de vroegere browser Internet Explorer.
U kan er uiteraard, net zoals u nu gewoon bent, mee surfen op het internet maar u kan er nog veel meer mee doen! Tijdens het Proevertje Edge maakt u kennis met al deze extra mogelijkheden. Een aanrader!

Whatsapp
Met de gratis app ‘Whatsapp’ kan u met uw smartphone berichtjes, foto’s en filmpjes naar uw contactpersonen (vrienden, familie, kennissen,..) sturen en zo op een leuke manier met elkaar in contact blijven.

Pinterest
Pinterest is een sociale media toepassing die bijna volledig op foto’s gericht is. U kan per thema foto’s ‘pinnen’ en borden van anderen volgen. Pinterest kan u vooral bekijken als een enorme bron van inspiratie. 

Helpende Hand

Hebt u een vraag over het gebruik van uw laptop, gsm, smartphone of tablet (iPad, Android …)? Vragen over uw Facebook- of Twitterprofiel? Kan u hulp gebruiken bij de aanmaak van een account voor antwerpen.be, de A-kaart of een betaling?

Reserveer een half uurtje bij één van onze medewerkers! Zij helpen u graag verder.

De eerste stappen op computer en internet

Modules voor de beginner, waarin u computer en internet leert gebruiken

 1. Starten met de computer
  In de eerste module leert u op een leuke manier de computer (gebruik van muis en toetsenbord) kennen. Aan het einde van deze module (6 lessen van 3 uur) kan u al goed overweg met de computer en het internet.
 2. Starten met de computer PLUS
  In deze vervolgmodule (2 lessen van 3 uur) gaan we vooral opslaan, kopiëren en plakken. Deze handelingen kan u goed gebruiken als u een stap verder wil zetten met Word, Excel, e-mailen ...
 3. Starten met smartphone
  In deze module (2 lessen van 3 uur) laten we de beginnende smartphone-gebruiker zien hoe ze aan de slag kunnen. Deze module is bedoeld voor de echte starter. U leert er bellen, opnemen, sms-jes sturen en een contact toevoegen.  Voor deze lessen verwachten we dat u uw eigen toestel meebrengt.

Aan de slag met een tablet pc

Op slechts een paar jaar tijd zijn tablets al zo ingeburgerd dat ze niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld, op de werkvloer, de klas en ook bij velen thuis. Een tablet is dan ook handig en makkelijk om mee te werken. De workshops in het abc lopen dan ook steeds snel vol. Dit is het huidige aanbod aan tablet-workshops:

 1. iPad
  Kennismaking: 1 les van 3 uur. U hoeft geen tablet mee te brengen.
  Tips & tricks: 2 lessen van 3 uur -met uw eigen tablet.
  Werken met de Agenda: 1 les van 3 uur - met uw eigen tablet.
  Foto’s: 1 les van 3 uur - met uw eigen tablet.
  Muziek: 1 les van 3 uur - met uw eigen tablet.
  Notities: : 1 les van 3 uur - met uw eigen tablet.
 2. Android
  Kennismaking: 1 les van 3 uur. U hoeft geen tablet mee te brengen.
  Tips & tricks: 1 les van 3 uur – met uw eigen tablet
  ​Astro File Manager (beheer van bestanden): 1 les van 3 uur – met uw eigen tablet

Infosessie sociale media

Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin…u hoorde er waarschijnlijk al wel eens over. Via deze sociale netwerksites kan u met familie/vrienden in contact komen en via het internet allerlei informatie en foto’s  delen. We bekijken vooral Facebook en Twitter, de populairste sociale media. U ontdekt de mogelijkheden en hoe u er op een leuke en veilige manier mee aan de slag kan.

Heeft u na de infosessie nog vragen over uw profiel of heeft u graag hulp om een profiel aan te maken? Reserveer dan een half uurtje 'Inloop sociale media' bij één van onze medewerkers. Hij of zij helpt u graag verder.

Werken met ‘Windows Office’ (Word, Excel, Powerpoint)

Windows Office bevat een aantal programma’s die vooral op de werkvloer enorm veel gebruikt worden. Maar ook in de vrije tijd bieden ze interessante mogelijkheden. In enkele lessen leert u de basis van werken met Word (voor tekstverwerking: brieven, wenskaarten, menu’s etc), Excel (voor het werken met lijsten en formules) of Powerpoint (presentaties, wenskaarten, foto-reeksen etc).

 • Cursus Word (3 lessen van 3 uur)
 • Cursus Excel (3 lessen van 3 uur)
 • Cursus Powerpoint (3 lessen van 3 uur)

Oude materialen digitaliseren

Heeft u nog een schat aan oude foto’s, langspeelplaten, dia’s of audiocassettes  en wil u ze liever niet laten vergaan? Bij het antwerpen.be-centrum kan u ze met begeleiding van een medewerker komen omzetten (digitaliseren) op USB, CD of DVD.

Bel voor de juiste data en om in te schrijven naar tel. 03 338 99 41, van maandag tot donderdag tussen 9 uur en 12 uur en tussen 13 uur en 16.30 uur, op vrijdag tussen 9 uur en 12 uur.

Het centrum is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Blijft u graag op de hoogte van onze cursussen, workshops en andere activiteiten, schrijf dan in voor onze nieuwsbrief via abc@digipolis.be.

Openingsuren

 • Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16.30 uur. 
 • Dinsdag van 9 tot 20 uur (tijdens schoolvakanties van 9 tot 16.30 uur)

Sluitingsdagen

 • 3 april 2017
 • 17 april 2017
 • 1 mei 2017
 • 25 mei 2017
 • 5 juni 2017
 • 11 juli 2017
 • 21 juli 2017
 • 15 augustus 2017
 • 1 november 2017
 • 25 december 2017

Tarief

Volgende cursussen zijn betalend voor de inwoners van Antwerpen (prijzen per reeks):

 • Starten met de computer: 5 euro
 • Starten met de computer PLUS: 2 euro
 • Ontdek Word: 3 euro
 • Ontdek Excel: 3 euro
 • Ontdek Powerpoint: 3 euro

Alle andere workshops (inloop, digitalisering en het gebruik van een computer in een cyberlokaal) zijn gratis voor inwoners van Antwerpen.

Niet-Antwerpenaars betalen:

 • 12,5 euro per les 
 • 1,5 euro per uur in het cyberlokaal

Mee te brengen

Identiteitskaart of wettelijke verblijfsvergunning voor inschrijving. 

Meer info

Voor de meest recente informatie en om te reserveren, bel naar 03 338 99 41.