Kamperfoelie aan een gevel in een woonerfPlantwerpen

De beste klimplant voor uw geveltuin

Groene gevels doen het goed in Antwerpen. Maar welke klimplanten vinden hier echt hun draai? Welke zijn aan te raden voor iedereen? Waar heeft u groene vingers voor nodig? Welke klimplanten laat u best links liggen?

Aanraders voor iedereen

Klimhortensia heeft zich absoluut bewezen. U kan er alle kanten mee uit: uw ramen of deur mee “omkaderen” of hem gewoon laag houden. Een aanrader voor schaduw, halfschaduw en zon. 

Klimhortensia in bloei
Klimhortensia bloeit in juni met grote witte bloemschermen
Plantwerpen4|4
Klimhortensia bedekt de gevel onder een raam
Klimhortensia groeit traag dus u kan hem perfect laag houden
Plantwerpen4|4
Klimhortensia vult de muur mooi op tussen deur en garagepoort
Klimhortensia kan zich een beetje hechten aan de muur: zo trekt hij in de meeste gevallen zijn plan, ook zonder klimhulp
Plantwerpen4|4
Klimhortensia in de lente met frisgroen blad
De plant schiet al vroeg in het voorjaar uit met zijn frisgroene bladeren.
Plantwerpen4|4

Passiebloem groeit op zonnige, beschutte plekken heel goed. Een goede keuze als u graag een groenblijvende plant wil. De bloemen ogen exotisch, maar zijn enkel van dichtbij te zien. Deze plant werkt daarom best op ooghoogte.

Passibloem blijft groen in de winter
Winterbeeld Passiebloem
Sigrid Spinnox2|2
vier afbeeldingen over passiebloem aan Antwerpse gevels
Met behulp van roestvrije staaldraad kan u uw raam laten inlijsten door deze plant.
Plantwerpen2|2

Winterjasmijn is van oorsprong een hangende struik, maar hij zorgt voor een originele inkleding van uw gevel. Mits een beetje begeleiding kan hij mooi omhoog​ groeien als klimstruik. Vanaf december verschijnen de gele bloemen aan de plant. Hoe meer zon er op uw gevel staat, hoe meer bloemen u kan verwachten. Goed nieuws voor wie weinig tijd aan onderhoud wil spenderen: deze plant is zonder snoei op zijn mooist.

Het donkergroen blad contrasteert mooi aan een lichte gevel. Een donkere gevel kan hij wel nog iets somberder maken. Gebruik in de buurt van deze klimstruik daarom bloemen voor een optimaal zomerbeeld.

Zomer en winterbeeld van winterjasmijn aan de gevelPlantwerpen
Een klimzuil biedt een optimale steun voor de hangende takken van deze klimstruik. Maar u kan hem ook gewoon opbinden aan een oogvijs.

Doornloze braam is een variant zonder doornen van de inheemse braambes. U kiest best voor deze versie omdat planten met doornen niet toegelaten zijn op de stoep. Dit is een prachtige klimstruik met mooie bladeren en vruchtjes en kan zowel in de zon als de half-schaduuw staan. Ook deze plant is gebaat bij een klimzuil.

Vruchten aan de dorenloze braam
Plantwerpen2|2
Plantwerpen2|2

Voor mensen met groene vingers

Wilde hop is een snel groeiende inheemse klimplant met frisgroen blad en vrolijke hopbellen. Als bosplant gedijt hij het best in de half-schaduuw. De plant sterft elk najaar af, reken op een hoeveelheid groenafval, maar in het voorjaar verschijnt hij dan weer. 

Plantwerpen

Wilde kamperfoelie was de populairste keuze tijdens de actie “1000 gratis geveltuinen” in 2012. Helaas deed hij het minder goed dan verwacht. De meeste planten die toen gezet waren zijn kapot gegaan. Gelukkig blijft Natuurpunt Antwerpen Stad experimenteren met deze waardevolle inheemse soort tijdens hun  gevelacties. Binnenkort weten we dus of het een eenmalig probleem was. Zet wel een lage struik of vaste plant voor de kamperfoelie want zijn stam is gevoelig voor hevige zon.

Wilde kamperfoelie in bloeiPlantwerpen
Wilde kamperfoelie bloeit in het begin van de zomer (links) en krijgt een meer bescheiden tweede bloei op het einde van de zomer (midden).

Wilde bosrank – Begint vaak goed, maar verdwijnt na een seizoen of twee bij veel mensen. Geeft hij het op? Of was hij net té enthousiast aan het groeien en moest hij weg? Jammer, want dit is wél een inheemse klimplant, een meerwaarde voor de biodiversiteit. Zet hem bij voorkeur in de half-schaduuw met een lage plant ervoor als bescherming.

Tip: wees geduldig met wilde bosrank in de lente. Na zijn winterslaap schiet hij traag in blad. U wordt beloond met geurige bloemen en speelse zaadvorming.

Wilde bosrank kan op één groeiseizoen al meters klimmen.
Wilde bosrank kan op één groeiseizoen al meters klimmen.
1|3
1|3
1|3

Trompetbloem is ook een enthousiaste groeier en geeft veel bloemen in het tweede deel van de zomer. Dit is een echte zonneklopper.

collage trompetbloem
Als een trompetbloem zich goed voelt, kan hij erg breed uitgroeien. Boven de 2,20 meter mag dat ook gerust. Daaronder heeft u de snoeischaar nodig om 1,5 meter vrij te houden op het looppad.
Plantwerpen2|2
Oranje bloemen van de trompetbloem
2|2

Druiven, ook echte zonnekloppers, zijn aan te raden voor wie graag op de ladder kruipt met een snoeischaar. Deze plant maakt namelijk veel blad en lange takken. 

Druivelaar aan de gevel
Mijn Turkse buurvrouw kan maar niet wachten tot ik de plant bijknip thuis. Dan maakt ze er honderden dolma’s mee voor heel de familie.
Plantwerpen2|2
U kan druivelaar op verschillende manieren leiden langs de gevel
U kan een druivelaar op verschillende manieren leiden langs de gevel
2|2

Verwante info:

Voor als u een grote (blinde) muur wil laten begroeien

Wilde wingerd stond als zelf hechtende klimplant vroeger niet in onze advieslijst. Bij advies vragen komen we echter meer en meer bewoners en scholen tegen die dromen van een volledig begroeide muur. Vaak gaat het dan over grote saaie muren of over een smalle straat met slechte luchtkwaliteit

Zijn spectaculaire bladverkleuring in de herfst maakt wilde wingerd extra speciaal.

Wilde wingerd is ideaal om (blinde) muren volledig te begroeien. Daar heeft u er amper werk aan.
Wilde wingerd is ideaal om (blinde) muren volledig te begroeien. Daar heeft u er amper werk aan.
Plantwerpen2|2
herfstverkleuring wilde wingerd
2|2

De inheemse klimop kent iedereen. Deze plant heeft verschillende voordelen: hij biedt een goede schuilplaats en voedsel voor vogels en insecten en hij  zuivert de lucht heel het jaar door. Een gevel in goede staat tast hij niet aan, maar deze plant is af te raden aan gevels waar scheurtjes in zijn, daar gaat klimop met zijn luchtwortels indringen.

Klimop is geschikt om een grote oppervlakte te begroeien (links). Als u hem binne de perken wil houden moet u er snel bij zijn met de snoeischaar om sporen aan de gevel te vermeiden.Plantwerpen
Klimop is geschikt om een grote oppervlakte te begroeien (links). Als u hem binnen de perken wil houden moet u er snel bij zijn met de snoeischaar om sporen aan de gevel te vermeiden.

Niet op de stoep

Vuurdoorn, rozelaar, hulst, … De politiecodex verbiedt ons om planten met doornen aan de gevel te planten. Zo’n planten zijn gevaarlijk voor slechtzienden of kinderen.  Echter zowel vuurdoorns als klimrozen en hulst zijn een aanrader voor in de tuin.

Klimplanten met dorens aan de gevel zijn verbodenPlantwerpen

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door