Contacteer stad Antwerpen

Zo kies je de beste klimplant voor je geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel. Zo breng je kleur en groen in een straat. Welke klimplant past het best bij je gevel? En hoe begin je eraan? Hier vind je meer info over de verschillende klimplanten en hoe je ze aanplant.

Kamperfoelie aan een gevel in een woonerf

Voorwaarden

Voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig. Je moet je wel houden aan de regels uit de politiecodex

Aanraders voor iedereen

Klimhortensia heeft zich absoluut bewezen. Je kan er alle kanten mee uit: je ramen of deur mee 'omkaderen' of hem gewoon laag houden. Een aanrader voor schaduw, halfschaduw en zon. 

Klimhortensia in bloei
Klimhortensia bedekt de gevel onder een raam
Klimhortensia vult de muur mooi op tussen deur en garagepoort
Klimhortensia in de lente met frisgroen blad

Passiebloem groeit op zonnige, beschutte plekken heel goed. Een goede keuze als je graag een groenblijvende plant wil. De bloemen ogen exotisch, maar zijn enkel van dichtbij te zien. Deze plant werkt daarom het best op ooghoogte.

Passibloem blijft groen in de winter
vier afbeeldingen over passiebloem aan Antwerpse gevels

Winterjasmijn is van oorsprong een hangende struik, maar hij kleedt je gevel origineel in. Met een beetje begeleiding kan hij mooi omhoog​ groeien als klimstruik. Vanaf december verschijnen de gele bloemen aan de plant. Hoe meer zon er op je gevel staat, hoe meer bloemen. Goed nieuws voor wie weinig tijd aan onderhoud wil spenderen: deze plant is zonder snoei op zijn mooist.

Het donkergroene blad contrasteert mooi aan een lichte gevel. Een donkere gevel kan hij wel nog iets somberder maken. Gebruik in de buurt van deze klimstruik daarom bloemen voor een optimaal zomerbeeld.

Zomer en winterbeeld van winterjasmijn aan de gevel
Een klimzuil biedt een optimale steun voor de hangende takken van deze klimstruik. Maar je kan hem ook gewoon opbinden aan een oogvijs.

Doornloze braam is een variant zonder doornen van de inheemse braambes. Je kiest het best voor deze versie omdat planten met doornen niet toegelaten zijn op de stoep. Dit is een prachtige klimstruik met mooie bladeren en vruchtjes en kan zowel in de zon als de halfschaduuw staan. Ook deze plant is gebaat met een klimzuil.

Vruchten aan de dorenloze braam

Voor mensen met groene vingers

Wilde hop is een snel groeiende inheemse klimplant met frisgroen blad en vrolijke hopbellen. Als bosplant gedijt hij het best in de halfschaduuw. De plant sterft elk najaar af, maar in het voorjaar verschijnt hij weer. 

Wilde kamperfoelie is een waardevolle, inheemse soort. Zet wel een lage struik of vaste plant voor de kamperfoelie, want zijn stam is gevoelig voor hevige zon.

Wilde kamperfoelie in bloei
Wilde kamperfoelie bloeit in het begin van de zomer (links) en krijgt een meer bescheiden tweede bloei op het einde van de zomer (midden).

Wilde bosrank begint vaak goed, maar verdwijnt na een seizoen of twee bij veel mensen. Geeft hij het op? Of was hij net té enthousiast aan het groeien en moest hij weg? Jammer, want dit is wél een inheemse klimplant, een meerwaarde voor de biodiversiteit. Zet hem bij voorkeur in de halfschaduuw met een lage plant ervoor als bescherming.

Tip: wees geduldig met wilde bosrank in de lente. Na zijn winterslaap schiet hij traag in blad. Je wordt beloond met geurige bloemen en speelse zaadvorming.

Wilde bosrank kan op één groeiseizoen al meters klimmen.

Trompetbloem is ook een enthousiaste groeier en geeft veel bloemen in het tweede deel van de zomer. Dit is een echte zonneklopper.

collage trompetbloem
Oranje bloemen van de trompetbloem

Druiven, ook echte zonnekloppers. Voor wie graag op de ladder kruipt met een snoeischaar. Deze plant maakt namelijk veel blad en lange takken. 

Druivelaar aan de gevel
Je kan druivelaar op verschillende manieren leiden langs de gevel

Overzicht klimplanten

Zie in een oogopslag welke klimplant het best bij je wensen past:

Overzicht klimplanten half schaduw
Overzicht klimplanten zon

Voor als je een grote (blinde) muur wil laten begroeien

Wilde wingerd stond als zelfhechtende klimplant vroeger niet in onze advieslijst. Bij adviesvragen komen we echter meer en meer bewoners en scholen tegen die dromen van een volledig begroeide muur. Vaak gaat het dan over grote saaie muren of over een smalle straat met slechte luchtkwaliteit. 

Zijn spectaculaire bladverkleuring in de herfst maakt wilde wingerd extra speciaal.

Wilde wingerd is ideaal om (blinde) muren volledig te begroeien. Daar heb je amper werk aan.
herfstverkleuring wilde wingerd

De inheemse klimop kent iedereen. Deze plant heeft verschillende voordelen: hij biedt een goede schuilplaats en voedsel voor vogels en insecten en hij  zuivert de lucht heel het jaar door. Een gevel in goede staat tast hij niet aan. Maar deze plant is af te raden aan gevels waar scheurtjes in zijn, daar gaat klimop met zijn luchtwortels binnendringen.

Klimop is geschikt om een grote oppervlakte te begroeien (links). Als je hem binnen de perken wil houden moet je er snel bij zijn met de snoeischaar om sporen aan de gevel te vermijden.
Klimop is geschikt om een grote oppervlakte te begroeien (links). Als je hem binnen de perken wil houden moet je er snel bij zijn met de snoeischaar om sporen aan de gevel te vermijden.

Niet op de stoep

Vuurdoorn, rozelaar, hulst … De politiecodex verbiedt planten met doornen aan de gevel te planten. Zulke planten zijn gevaarlijk voor slechtzienden of kinderen. Ze zijn wel een aanrader voor in je tuin.

Klimplanten met dorens aan de gevel zijn verboden

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door