Contacteer stad Antwerpen

Open data stad Antwerpen

De stad Antwerpen stelt sinds november 2012 een aantal lijsten met gegevens of datasets gratis ter beschikking. Iedereen mag deze gegevens gebruiken en publiceren, zonder beperkingen op bijvoorbeeld het vlak van copyright en patenten.


Waarom stelt de stad Antwerpen ‘haar’ datasets vrij ter beschikking?

Een logische evolutie

Overheidsdata zijn verzameld met middelen afkomstig van de gemeenschap en komen dus in principe ook aan die gemeenschap toe. 

Betere dienstverlening

Met de datasets waarover de stad beschikt, kun je vele toepassingen bedenken en uitwerken. Deze toepassingen kunnen de dienstverlening voor de bewoners verbeteren, bijvoorbeeld door een handig overzicht van de glascontainers of vuilbakken te ontwikkelen. De stad hoeft niet alles zelf te bedenken – laat staan produceren. Open data laat toe dat iedereen meewerkt aan een betere dienstverlening. 

Creatieve economie stimuleren

Met het vrijgeven van open data stimuleren we de creatieve economie. Zowel beginnende bedrijven als gevestigde waarden of amateurs kunnen hiermee aan de slag. 

Samenbrengen en combineren van data

Het vrijgeven van datasets maakt het mogelijk de stedelijke datasets te combineren of samen te brengen met open data van andere overheden.

Wat mag en kan met open data?

Het staat je vrij apps of toepassingen te ontwikkelen met de datasets die de stad Antwerpen vrijgeeft. Door het gebruik van de gegevens verbind je je tot de licentieovereenkomst. Deze licentie formuleert een aantal rechten en plichten. Bekijk de licentie onderaan.

Contacteer open data

Heb je vragen, opmerkingen, of suggesties over de open data van stad Antwerpen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je kunt ons bereiken via mail op het adres opendata@antwerpen.be.