Prostitutie in België is niet verboden. Een sekswerker of klant is niet strafbaar.
De stad zal niet optreden zolang:
De regelgeving rond sekswerk is niet in elke stad in België hetzelfde. Deze vormen van sekswerk zijn in Antwerpen toegelaten:
Sommige vormen van sekswerk zijn nooit toegelaten in Antwerpen. De politie zal deze vormen dan ook vervolgen of handhaven:
Stad Antwerpen heeft de bevoegdheid om een aantal zaken rond sekswerk bestuurlijk te regelen en te handhaven. Zo zal de stad optreden als sekswerk zorgt voor:
Raamprostitutie is de meest zichtbare vorm van sekswerk en wordt sinds 1999 gereglementeerd in de politiecodex.
Daarnaast komt sekswerk ook voor in andere vormen zoals bijvoorbeeld in bars, massagesalons, …. Deze instellingen vallen onder het reglement seksuitbatingen en worden door middel van bestuurlijke controles door het prostitutieteam van de politie in beeld gebracht en gehandhaafd.
Moeilijk leesbaar voor mensen met een visuele beperking.
Vraag een toegankelijke versie aan via info@antwerpen.be. Je ontvangt die binnen de 7 werkdagen.
In Antwerpen is er 1 concentratiezone – het Schipperskwartier - afgebakend. Enkel daar is raamprostitutie toegelaten en gereglementeerd. Dit gebied bestaat uit de Schippersstraat, de Vingerlingstraat en de Verversrui.
In het Schipperskwartier kunnen pandeigenaars ramen verhuren aan sekswerkers. In de concentratiezone is ook een gezondheidscentrum aanwezig. Daar werken artsen, verpleegkundigen en sociaal werkers. Sekswerkers kunnen er anoniem en gratis terecht.
De 3 straten van de gedoogzone in het Schipperskwartier zijn aangeduid in rood.
De ramen mogen enkel verhuurd worden als de panden voldoen aan de vereisten op vlak van:
De stad Antwerpen controleert elk jaar de panden in het Schipperskwartier. Elk pand heeft:
Door de gegevens van deze personen te verzamelen, heeft de stad een goed overzicht over het beheer en worden excessen tegengegaan.
Wanneer een sekswerker in een raamprostitutiepand wil werken, moet de sekswerker ook altijd geregistreerd worden via HookUp. De uitbater van het pand laat hiermee aan het Prostitutieteam politie Antwerpen weten welke persoon op welk moment waar aan het werk is. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de sekswerkers en om misbruik tegen te gaan.
Al deze vereisten samen hebben als doel om de raamprostitutie in een veilige, gezonde en gecontroleerde omgeving te laten verlopen. Dit komt zowel de sekswerkers zelf, de klanten als de omliggende buurt ten goede. Door een concentratiegebied af te bakenen en vereisten voor de verhuur van kamers op te leggen, kan de politie overlast die gepaard gaat met sekswerk zoveel mogelijk inperken.
In het Schipperskwartier is er cameratoezicht. De camera’s werken altijd: 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Met behulp van camera’s detecteert de politie verdachte situaties en kunnen zij, indien nodig, daders op heterdaad betrappen en arresteren. Daarnaast worden de camerabeelden ook gebruikt om mensen die zich schuldig maken aan strafbare feiten te herkennen en te identificeren. De camerawet stelt strenge privacy-eisen aan cameratoezicht op straat. De camera’s kunnen bijv. niet binnen kijken in de raamprostitutiepanden.
Het actieplan prostitutiebeleid baseert zich op het beleidsplan, dat is opgedeeld in doelstellingen. Hierin worden de concrete acties beschreven die genomen worden naar aanleiding van deze doelstellingen.
Het actieplan 2015 is opgebouwd rond 3 krachtlijnen:
Dit actieplan komt tot stand in samenwerking met:
Moeilijk leesbaar voor mensen met een visuele beperking.
Vraag een toegankelijke versie aan via info@antwerpen.be. Je ontvangt die binnen de 7 werkdagen.