Contacteer stad Antwerpen

“Ik leerde loslaten, groeien en mijn eigen weg vinden!”

Quote van Yemina (45 jaar): “Ik leerde loslaten, groeien en mijn eigen weg vinden!”

Dankzij SafeSpace (partner van GemmA) brak Yemina los van haar conservatieve omgeving en vond ze een weg naar onafhankelijkheid. Lees haar verhaal.

De eerste stappen

In de eerste jaren in België was Yemina vooral huisvrouw, een gewoonte binnen de Marokkaanse cultuur. Ondanks haar drukke leven vond ze toch de kracht om nieuwe mogelijkheden te verkennen.

 

"Tussen de geboortes van mijn dochters, rond mijn 23ste, volgde ik Nederlandse lessen. Zo leerde ik de taal en ontmoette ik nieuwe mensen. Na de geboorte van mijn tweede dochter stopte ik bijna volledig met school, maar enkele jaren later wilde ik mijn rijbewijs halen. Daarvoor had ik geld nodig, dus vond ik werk in een frituur, waar ik nu al 15 jaar deeltijds werk. Wat ben ik trots dat ik mijn eigen job, geld en een Belgisch rijbewijs heb.”

Op naar meer zelfstandigheid

Vijf jaar geleden vertelde Yeminas dochter dat er een programma was om jezelf als vrouw te versterken bij de organisatie SafeSpace. Dat wekte meteen haar interesse. Yemina nam deel en er ging een nieuwe wereld voor haar open:

 

“Bij SafeSpace leerde ik verschillende dingen die me hielpen in mijn persoonlijke groei naar meer zelfstandigheid. Tijdens de lessen kreeg ik info waardoor ik mezelf opnieuw ontdekte. Ik leerde om mijn gewoontes, activiteiten, leven … anders te bekijken. Het leven is meer dan alleen werken en het huishouden doen.”

 

“Dankzij SafeSpace geef ik nu beter mijn grenzen aan, en kan ik mezelf beter beschermen.”

Over zelfvertrouwen, sterk zijn en grenzen stellen

Een van de grootste lessen die Yemina heeft geleerd, is geloven in zichzelf. Daardoor heeft ze stappen gezet die ze vroeger niet durfde te nemen:

 

“Vroeger werd ik soms onzeker door uitspraken van mensen uit mijn omgeving: ‘Als Marokkaanse kan je moeilijk je rijbewijs halen in België, je Nederlands is niet perfect …’. Maar nu trek ik me dat niet meer aan. Ik geloof in mezelf en probeer alles. En als het niet direct lukt, probeer ik opnieuw. Ik was nogal goedgelovig. Daar profiteerden mensen soms van. Tijdens mijn traject bij SafeSpace leerde ik dat niet iedereen goede bedoelingen heeft. Daardoor heb ik mijn grenzen beter aangeven. En dat helpt me om mezelf te beschermen en sterker te worden.”

Culturele verwachtingen loslaten en durven groeien

Tijdens het programma bij SafeSpace leerde Yemina ook om de overtuigingen van anderen los te laten. Zo kon ze zich bevrijden van beperkingen en groeien.

 

“In onze cultuur is het een traditie als vrouw om te trouwen en thuis te blijven. Ga je werken, dan verdien je geld en dan word je sterk en onafhankelijk. Mijn man had soms moeite om mijn stappen vooruit te aanvaarden. Dat ging met ups en downs. Hij zag verschillende dingen aan mij veranderen, ik draag bijvoorbeeld modernere kleding en ben sportief. Maar hij accepteert mijn veranderingen ondertussen en is tevreden met wie ik nu ben.”

 

“Ik moedig vrouwen in mijn omgeving aan om het aanbod van SafeSpace ook te gebruiken.”

Uit de comfortzone

Yemina rondde recent een opleiding af en start binnenkort aan een nieuwe opleiding. Ze wil uit haar comfortzone komen en ontdekken tot wat ze in staat is. 
 

"Mijn dochters zijn enorm trots op me. In mijn omgeving waren er ook veel verraste reacties, en daardoor twijfelde ik eerst. Vroeger dacht ik aan alle mogelijke gevolgen, waardoor ik niet kon beslissen. Maar waarom zou ik twijfelen? Ik doe het voor mezelf, en heb een plan om alles stap voor stap aan te pakken. Dus ik zet door!"

Een mama en vriendin voor haar dochters

Yemina wil haar dochters leren om sterk te zijn en op zichzelf te vertrouwen, zonder te twijfelen. En hen zoveel mogelijk stimuleren om in zichzelf te geloven. En dat wil ze bereiken door open te communiceren, en vooral veel vertrouwen te geven. 

 

"Na mijn ervaringen met SafeSpace werd ik minder streng. Ik ben niet alleen een moeder, maar ook een vriendin voor mijn dochters. Ik hecht veel waarde aan liefde en begrip in mijn opvoeding. Voor mij betekent liefde meer dan alleen de dagelijkse zorgtaken. Ik neem de tijd om echt met mijn dochters te praten en naar hen te luisteren, zelfs als ik boos ben."

“Niets is taboe. Durf naar buiten komen, vragen stellen en aan jezelf werken."

Inspiratie voor anderen

Sinds haar eerste ontmoeting met SafeSpace in 2019 is ze actief betrokken als vrijwilliger bij de workshops en vormingen van de organisatie. Tegen vrouwen in haar omgeving vertelt ze enthousiast over het aanbod van SafeSpace. 
 

“Sommigen lachen mij uit en zeggen dat ze zichzelf al goed kennen. Anderen hebben wel interesse en zijn ondertussen gestart met het programma. Als advies aan vrouwen wil ik meegeven dat niets taboe is. Durf naar buiten komen, vragen stellen en aan jezelf werken. Alles is zoveel gemakkelijker als je bereid bent om bij te leren. Gewoon doen!”

 

*Yemina is een schuilnaam