Contacteer stad Antwerpen

“Ik ontdekte de kansen om te studeren en te werken.”

Quote van Liz (23 jaar) "Ik ontdekte de kansen om te studeren en te werken."

Liz* (23), geboren in Ghana, kwam als 18-jarige naar België. Beperkingen door traditie en cultuur blokkeerden haar pad naar vrijheid. Met hulp van Humanitarian Welfare Association (HWA), partner van GemmA, vond ze de kracht om haar eigen weg te vinden.

“Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is bij ons niet zo vanzelfsprekend."

"Ik woon in België samen met mijn papa en 2 broers. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is in ons gezin niet evident. Van mijn papa mocht ik niet lang naar buiten in mijn vrije tijd, alleen omdat ik een vrouw ben. Hij was bang dat ik snel zwanger zou raken en daarna moest omgaan met de gevolgen. Mijn vader heeft mij ook nooit verteld over de gewoontes en regels hier in België. Daardoor was het moeilijk voor mij om te weten welke keuzes ik moest maken.

In Ghana woonde ik bij mijn mama. Daar mocht ik wel langer buiten blijven. Ik hoefde alleen te zeggen wanneer ik terug thuis ging zijn. Mijn mama en papa hebben een andere mindset. Voor mijn mama is vrijheid belangrijk. Ze adviseert mij om plannen te maken. Mijn vader wil mij (over)beschermen door me binnen te houden.

Ik heb het er moeilijk mee dat ik hier niet naar buiten mag in mijn vrije tijd. Omdat ik het in Ghana bij mama wel mocht. Maar ook omdat ik naar buiten wil gaan om Nederlands te leren, om met mensen te praten en om de Belgische cultuur te leren kennen. Op school had ik wel vriendinnen gemaakt. Maar dat was niet genoeg voor mij. Ik wilde verdere stappen zetten. Bij mijn inschrijving bij het Centrum voor Volwassenonderwijs (GO! CVO Antwerpen) kreeg ik een flyer van HWA. Het was een lichtpuntje in mijn zoektocht naar sociale contacten en zelfontplooiing.”

 

“Dankzij HWA leerde ik deelnemen aan de Belgische maatschappij en economisch zelfstandig zijn.”

"Nu weet ik welke kansen er zijn om te studeren en te werken."

“Bij HWA leerde ik niet alleen over de Belgische cultuur en maatschappij, maar ook over mijn eigen rechten en mogelijkheden.

Nu weet ik welke opties er zijn als je 18 jaar bent (studeren, werken …). Ik leerde hoe je een job moet zoeken op het internet en moet solliciteren. We schreven samen een motivatiebrief en een CV, en ik deed vrijwilligerswerk in De Roma. We maakten ook uitstappen naar andere organisaties en bedrijven, zoals het Havenhuis en een logistiek bedrijf. Daar kon ik vragen stellen over mijn studiekeuze en toekomst in het bedrijfsleven.

De sessies over women’s empowerment gaven me bovendien extra inspiratie.”

 

“Nu kan ik bewust mijn eigen weg volgen en mijn toekomst vormgeven.”

 

 

“In Ghana kon ik geen studentenjob doen en moest ik bij mijn ouders blijven. In België is dat anders. Hier kan ik mijn eigen keuzes maken en mijn eigen geld verdienen. Met hulp van HWA vond ik een studentenjob en startte ik mijn hogeschoolopleiding. Deze stappen naar zelfstandigheid maakten mij gelukkig en trots.”

“Maak je eigen keuze!”

“Ik vind het belangrijk om zelfstandig te zijn en je eigen keuzes te maken. Je hoeft niet altijd naar je ouders te luisteren. Mijn papa, mama en broers weten niet dat ik naar HWA ga. Sommige keuzes maak je zelf en moet je niet perse delen met anderen.

Het is ook belangrijk om een plan met doelstellingen te maken. Toen ik 18 jaar was, wou ik eerst Nederlands leren. Daarna wilde ik mijn secundair diploma en rijbewijs halen, en daarna naar de hogeschool. Het geeft mij enorm veel voldoening dat ik dat allemaal bereikt heb.”

 

*Liz is een schuilnaam