Vrijwilliger doet aan ontwikkelingssamenwerking in Ghana. stad Antwerpen

Zuidwerking

De stad Antwerpen doet aan ontwikkelingssamenwerking in Congo, Ghana en Marokko. Dit zijn landen met een grote gemeenschap in Antwerpen. De stad werkt er samen met partners rond gezondheidszorg, onderwijs, kleinschalige landbouw, water en sanitair.

Projecten in Congo

 • Mediatheken in Kinshasa, Goma en Kisangani 
  De verenigingen Amuka, NTBS en IYAD bouwen mediatheken uit en organiseren computerlessen. 
 • Vorming over de behandeling van hersenbloeding in Kinshasa
  De vereniging IYAD ondersteunt vormingen over de behandeling van en de revalidatie na een hersenbloeding.
 • Behandeling van diabetes in Kinshasa
  Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de stad Antwerpen werken aan een betere dienstverlening voor Congolezen met diabetes.

Projecten in Ghana

 • IT in het lager onderwijs in Kpando, Aduamoah en Zuarungu
  Het stedelijk lyceum Cadix en de verenigingen Kwahu Asaase Aban en Northern Territories Association werken rond IT in het lager onderwijs.
 • Gezondheidsposten in Akim Gyadam en Anyako
  De verenigingen Okyeman en Emic bouwen gezondheidsposten in Ghana. Ze ondersteunen ook vorming voor gezondheidswerkers en voorlichting voor de gemeenschap. 
 • Drinkbaar water en publieke toiletten in verschillende plattelandsgemeenschappen
  De ngo FOS, Ondernemers voor Ondernemers, een watermaatschappij, Antwerpse bedrijven, Antwerps-Ghanese verenigingen en studenten voorzien dorpen van drinkbaar water en propere publieke toiletten (met financiële steun van de Vlaamse overheid in het kader van het Vlaams partnerschap Water voor Ontwikkeling).

Projecten in Marokko

 • Coöperaties in Bni Kitoune, Ouled Daoud, Arouit Guerma en Beni-Bouyache
  De verenigingen Steunproject, Iben Sina, Imane, Marobel en Tamtamgogo ondersteunen landbouw- en veeteeltcoöperaties in Noord-Marokko. De coöperaties geven gezinnen een inkomen. Op die manier kunnen zij hun kinderen naar school laten gaan en basisgezondheidszorg betalen.
 • Gezondheidszorg en onderwijs in Noord-Marokko
  De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen en het Stedelijk Onderwijs werken rond onderwijs en gezondheidszorg in Noord-Marokko. Ze doen dit via studenten-, docenten- en lerarenuitwisselingen.  
 • Drinkbaar water in plattelandsdorpen
  Antwerps-Marokkaanse verenigingen, Water4all van Atlas Copco en een Marokkaans lokaal bestuur voorzien dorpen van drinkbaar water. 

Voor de deze projecten werkt de stad samen in een netwerk met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen, het bedrijfsleven en verschillende verenigingen (etnisch-culturele minderheidsverenigingen, niet-gouvernementele organisaties en vierde pijlerorganisaties).

Documentaire 'De wereld in Antwerpen'

De documentaire 'De wereld in Antwerpen' vertelt het verhaal van acht geëngageerde Antwerpenaars met Vlaamse, Congolese, Ghanese en Marokkaanse roots. Ze spelen een actieve rol in de Zuidwerking van de stad Antwerpen en helpen zo ontwikkelingsprojecten in Congo, Ghana en Marokko. 

Documentaire 'De wereld in Antwerpen'

Meer info

Dienst ontwikkelingssamenwerking
Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen 
tel. 03 338 6513
ontwikkelingssamenwerking@stad.antwerpen.be
Facebook Ontwikkelingssamenwerking

Documentatie

Onderzoek: de rol van de diaspora uit Congo, Ghana en Marokko bij ontwikkelingssamenwerking
In 2012 onderzocht het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen de rol van de diaspora uit Congo, Ghana en Marokko bij ontwikkelingssamenwerking en de samenwerking met de stad Antwerpen.

 

Verkennend onderzoek naar diasporaverenigingen uit de Filipijnen, India, Nepal, Nigeria en Senegal
In 2016 onderzocht het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen diasporaverenigingen uit de Filipijnen, India, Nepal, Nigeria en Senegal in Antwerpen en hun potentieel tot ontwikkelingssamenwerking.

Verwante info: