Contacteer stad Antwerpen

Sociaal financiële rechten voor klanten van een sociaal centrum

Een overzicht van financiële ondersteuning die je kan aanvragen rond sociaal tarief mobiliteit, kinderenopvang, vrije tijd, voedsel, energie en internet.

Sociaal financiële ondersteuning mobiliteit

Sociaal financiële ondersteuning kinderen en jongeren

  • Hoeveel kost kinderopvang? De prijs voor kinderopvang hangt af van het type opvang waar je kindje verblijft. In de stad Antwerpen zijn er drie prijssystemen. 
    Meer info. 
  • Krijgt je kind huiswerkbegeleiding en heb je een statuut verhoogde tegemoetkoming? Dan kan je een financiële tussenkomst van maximaal 300 euro per kalenderjaar per kind krijgen voor die huiswerkbegeleiding. 
    Meer info
  • Verschillende organisaties die een vrijetijdsaanbod organiseren voor kinderen en jongeren bieden een kansentarief aan, maar ook scholen bieden soms een kansentarief aan voor hun voor- en naschoolse opvang of schoolmaaltijden. Dit kansentarief kan verkregen worden met een ‘attest kansentarief’. 
    Meer info.

Sociaal financiële ondersteuning vrijetijdsactiviteiten

  • Krijg financiële ondersteuning voor je vrijetijdsactiviteiten. Je kan kiezen uit een groot aanbod betaalbare of gratis vrijetijdsactiviteiten: speelpleinen voor kinderen, daguitstappen, vakanties, tickets en begeleide groepsuitstappen. 
    Meer info.

Sociaal financiële ondersteuning voeding

  • Heb je te weinig geld om genoeg eten te kopen? Dan heb je misschien recht op voedselhulp
    Meer info
  • Ben je klant bij een sociaal centrum? Dan betaal je minder voor een maaltijd in een buurtrestaurant. In een buurtrestaurant eet je een lekkere warme maaltijd tegen een betaalbare prijs. 
    Meer info.

Sociaal financiële ondersteuning energie

  • Vraag je stookoliepremie aan bij een sociaal centrum in je buurt. 
    Meer info.
  • Krijg voordelig sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het tarief is bij alle energieleveranciers en distributienetbeheerders hetzelfde. 
    Meer info.
  • Vraag een kortingsbon voor klanten met sociaal tarief voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries. 
    Meer info
  • Vraag sociaal tarief voor water aan. Staat je waterverbruik op een gemeenschappelijke factuur (bv. in een appartement of als bewoner van een woonzorgcentrum)? In dat geval kan er op die factuur geen persoonlijk sociaal tarief aangerekend worden. Maar als je aan de voorwaarden voldoet, heb je wel recht op een compensatie. 
    Meer info

Sociaal financiële ondersteuning internet

  • Vraag sociaal tarief voor internet aan. Wie in aanmerking komt, betaalt 19 euro per maand voor vast internet en tot maximaal 40 euro per maand voor bundels (internet met gsm, televisie of vaste telefoon). 
    Meer info.