U bent hier

Heb je symptomen van corona? Bel naar je huisarts. Die stuurt je misschien door naar een triagepunt in de stad. Vanaf woensdag 18 maart zijn er op vijf locaties in Antwerpen fysieke triagepunten in de strijd tegen het coronavirus.

 

Het is erg belangrijk om mensen die besmet zijn met het virus snel te detecteren.Zo voorkomen we dat ziekenhuizen overbelast geraken en dat mogelijk besmette personen het virus verder verspreiden

Als de huisdokter dat heeft beslist, kunnen patiënten zich in een triagepunt laten onderzoeken. Dat gebeurt daar in veilige omstandigheden. 

De stad zet die triagepunten op in samenwerking met de artsenvereniging Domus Medica en met de hogere overheid. 

 

Wat is een triagepunt?

Heb je mogelijke symptomen van het coronavirus (koorts, hoesten en neusloop of niezen)?Bel dan naar je huisarts.

Je huisarts bepaalt welke zorgen je nodig hebt. Dat kan gaan van thuisblijven tot naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan.

In sommige gevallen is extra onderzoek nodig. Dat gebeurt niet in de huisartsenpraktijk maar in het triagepunt. Zo vermijden we dat mogelijk besmette personen het virus verspreiden. 

 

Hoe werkt een triagepunt?

Je kan niet zomaar naar het triagepunt gaan. Dat kan alleen op afspraak. Die afspraak maakt de huisarts voor je.

Alleen de huisarts kan je naar een triagepunt sturen nadat hij je telefonisch heeft gesproken en beslist dat extra onderzoek nodig is.

De artsen in de triagepunten voeren hun onderzoeken in veilige en optimale omstandigheden uit zodat de kans op besmettingen bijzonder laag is. 

 

Verhoogt een triagepunt in mijn buurt mijn kans op besmetting?

Het coronavirus verspreidt zich vooral door nauw contact tussen personen, via speeksel en slijmdruppeltjes. Afstand houden van anderen (1,5 meter) biedt dus bescherming.

Het triagepunt is zodanig ingericht dat buurtbewoners geen risico lopen. 

 

In welke buurt?

De stad besliste om op haar grondgebied vijf triagepunten in te richten. Die zijn geografisch logisch verspreid in het centrum, oosten, noorden en zuiden van de stad, en op Linkeroever.

De huisarts geeft het adres mee als hij iemand doorstuurt en maakt een afspraak voor zijn patiënt.

Elk triagepunt is door zijn ligging en aanwezigheid van medische infrastructuur geschikt om mogelijk besmette patiënten in veilige en optimale omstandigheden op te vangen.

 

Heb je nog andere vragen?

  • Vragen over het coronavirus: website www.info-coronavirus.be van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.Je kan bellen naar het infonummer 0800 14 689.

Info in andere talen is beschikbaar op deze website

  • Op www.antwerpen.be staat een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het virus voor de dienstverlening in Antwerpen.Je kan ook het stedelijk contactcenter bereiken op het nummer 03 22 11 333 (elke werkdag van 9 tot 17 uur) of via info@antwerpen.be

 

Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te vertragen, rekent de stad op het begrip en de persoonlijke inzet van al haar inwoners. Samen dringen we het virus terug.

RSS