Open je een horecazaak in Antwerpen? Neem een vlotte start met dit stappenplan voor vergunningen en regelgeving. Ontdek ook onze steun voor jou en je zaak.
Horeca staat voor Hotel, Restaurant en Café. Een horecazaak is een zaak die eten, drinken en/of verblijf aanbiedt. Enkele voorbeelden:
Deze pagina focust op restaurants en cafés (RECA, inclusief reca-gedeelte in hotels).
Je moet je zaak melden en vergunningen aanvragen vóór je je zaak opent. Vraag je vergunningen op tijd aan.
Je hebt je vestigingsnummer nodig.
Wil je alcoholische dranken serveren in je zaak? Je moet een drankvergunning aanvragen. Doe dit minimum 60 dagen vóór de opening van je zaak.
Wanneer?
Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:
Open je een nieuwe zaak in stad Antwerpen en serveer je geen alcoholische dranken? Doe dan een ‘Melding nieuwe zaak’. Doe dit minimum 1 maand vóór de opening van je zaak.
Wanneer?
Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:
Wil je een terras plaatsen? Of er een terras kan geplaatst worden hangt af van de mogelijke vrije ruimte rond je zaak. Vraag hiervoor een toelating bij de stad.
Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:
Je moet een uitbatingsvergunning aanvragen voor een belwinkel, CBD-winkel, club-vzw, handcarwash, massagesalon, nachtwinkel, shishabar, telecomwinkel of seksinrichting met pornografische vertoningen in stad Antwerpen.
Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:
Je moet een vergunning aanvragen als je een kansspelautomaat wil plaatsen in je horecazaak.
Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:
Heb je een horecazaak in Antwerpen-Noord (2060)? Je zaak moet gesloten zijn tussen 1 en 7 uur ’s ochtends. Vraag hiervoor een toelating als je langer wil openblijven.
Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:
Kijk op Detailhandel en horeca.