Contacteer stad Antwerpen

Ondernemen als horeca-uitbater

Open je een horecazaak in Antwerpen? Neem een vlotte start met dit stappenplan voor vergunningen en regelgeving. Ontdek ook onze steun voor jou en je zaak.


Wat is horeca?

Horeca staat voor Hotel, Restaurant en Café. Een horecazaak is een zaak die eten, drinken en/of verblijf aanbiedt. Enkele voorbeelden:

  • café, hotel, bistro, taverne, restaurant, snackbar, frituur, buffet, bar, cafetaria …
  • koffie- of theehuis, degustatiesalon, tearoom, verbruikssalon van banketbakkerijen …
  • discotheken, dansinrichtingen, nachtclubs … 
  • gemengd: een combinatie zoals een galerij met drankgelegenheid, concept store, detailhandelszaak/kapper/… die eten of drinken aanbiedt
  • pop-up 
  • reizende slijterij of drankgelegenheid, bijvoorbeeld op de markt, foor, ambulante handel of catering

Deze pagina focust op restaurants en cafés (RECA, inclusief reca-gedeelte in hotels).

1. Voorbereiding (vóór je je zaak start)

2. Locatie gevonden?

  1. Vraag je ondernemingsnummer aan via een ondernemingsloket.
     
  2. Vraag je vestigingsnummer aan via het ondernemingsloket.
     
  3. Je pand moet in orde zijn om er een horecazaak te kunnen vestigen:

    • Controleer de functie van het pand vóór je huurt of koopt. Heeft het pand géén dareca-functie (Dancing Restaurant Cafe)? Je moet een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket. De eigenaar of uitbater doet de aanvraag.
    • Controleer of je een vergunning nodig hebt vóór je renoveert of werken doet in je pand of aan je voorgevel, of indien je gevelreclame wilt plaatsen. Kijk ook of je in aanmerking komt voor een renovatietoelage
    • Wil je een terras? Bekijk de voorwaarden op terrastoelating.

3. Vergunningen aanvragen

Je moet je zaak melden en vergunningen aanvragen vóór je je zaak opent. Vraag je vergunningen op tijd aan. 

Je hebt je vestigingsnummer nodig.

Wil je alcoholische dranken serveren in je zaak? Je moet een drankvergunning aanvragen. Doe dit minimum 60 dagen vóór de opening van je zaak.

Wanneer?

  • Je start een nieuwe horecazaak én wil alcoholische dranken serveren.
  • Je neemt een horecazaak over én wil alcoholische dranken serveren.
  • Je serveerde nog geen alcoholische dranken, maar wil dat nu wel.
  • Er stappen nieuwe zaakvoerders mee in de zaak.
  • Je wil zaakvoerders of vennoten inschrijven/uitschrijven.
  • Je horecazaak verandert van rechtsvorm.
  • Je opent een horeca pop-up.

Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:

Open je een nieuwe zaak in stad Antwerpen en serveer je geen alcoholische dranken? Doe dan een ‘Melding nieuwe zaak’. Doe dit minimum 1 maand vóór de opening van je zaak

Wanneer? 

  • Je start een nieuwe horecazaak en serveert geen alcoholische dranken.
  • Je neemt een horecazaak over en serveert geen alcoholische dranken.
  • Er stappen nieuwe zaakvoerders of vennoten mee in de zaak.
  • Je wil zaakvoerders of vennoten uitschrijven.

Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:

Wil je een terras plaatsen? Of er een terras kan geplaatst worden hangt af van de mogelijke vrije ruimte rond je zaak. Vraag hiervoor een toelating bij de stad.

Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:

Je moet een uitbatingsvergunning aanvragen voor een belwinkel, CBD-winkel, club-vzw, handcarwash, massagesalon, nachtwinkel, shishabar, telecomwinkel of seksinrichting met pornografische vertoningen in stad Antwerpen.

Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:

Je moet een vergunning aanvragen als je een kansspelautomaat wil plaatsen in je horecazaak.

Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:

Heb je een horecazaak in Antwerpen-Noord (2060)? Je zaak moet gesloten zijn tussen 1 en 7 uur ’s ochtends. Vraag hiervoor een toelating als je langer wil openblijven.

Bekijk hier de voorwaarden en hoe je een aanvraag doet:

4. Zaak open? Denk ook aan deze regels

  • Zorg dat je in orde bent met de Politiecodex:
    • Hou de stoep proper, toegankelijk en ijsvrij.
    • Zorg dat je de onmiddellijke omgeving proper houdt en zorgt voor een zelfsluitende vuilnisbak.
    • Zie je iets op het openbaar domein zoals sluikstort, graffiti, schade of andere overlast? Maak dan een melding.
    • ...
       
  • Werk je met voedsel in je zaak? Volg de richtlijnen van het FAVV.
     
  • Speelt er muziek (radio, cd's of andere) in je zaak? Je moet een billijke vergoeding en een vergoeding aan Sabam betalen. Dien beide aanvragen in via Unisono.
     
  • Zorg dat je in orde bent met de voorwaarden als je evenementen wil organiseren op je terras.
     
  • Zorg dat je je houdt aan de geluidsnormen. Volgens de wet mag het geluidsniveau in je horecazaak maximum 85 dB(A) LAeq zijn, gemeten over 15 minuten.

    • Is het geluidsniveau hoger? Dan moet je dit melden of een vergunning aanvragen, afhankelijk van activiteit. Controleer via de VLAREM-Wegwijzer wat je volgens de milieuregelgeving (VLAREM II, bijlage I) moet doen.
    • Met de resultaten van deze wegwijzer kun je advies of een afwijking aanvragen op milieuvergunningen@antwerpen.be. Vermeld de volgende info in je mail:
      • Ondernemingsgegevens
      • Motivering voor de gewenste afwijking
      • Uitvoeringsplan
      • Timing: start – eind uur van het evenement
      • Is de muziek versterkt: ja/nee
      • Is de muziek akoestisch: ja/nee
      • Welk type muziek er zal worden gespeeld.
         
  • Bied bedrijfsafval correct aan.
     
  • Wil je een portier plaatsen aan de ingang van je café of discotheek? Kijk op Vigilis - Private Veiligheid.
     
  • Wil je je horecazaak beveiligen met camera’s? Doe aangifte via BeSafe vóór je alles installeert.
     
  • Je betaalt belastingen voor het uitoefenen van horeca-activiteiten, een uitbatingsvergunning, reclame,…
     
  • Wil je een hotel, B&B, hostel, camping, vakantiewoning of andere logies opstarten?

5. Ondersteuning voor horecaondernemers

6. Netwerken

7. Parkeren en mobiliteit

Contact